BELGIN ULUTAY 001_Sürdürülebilir Aydınlatma

Sürdürülebilir Aydınlatma

Aydınlatma tasarımı sahip olduğu enerji tasarruf potansiyelleri nedeniyle tüm bileşenlerinin titizlikle düşünülmesi gereken ve sürdürülebilirlik çerçevesinde tasarlanarak inşa edilmesi gereken yapı türlerinin başında gelmektedir.

Günümüzde binalar çevre ve kullanıcılarına konforlu, sağlıklı yaşam alanları sunarken, sürdürülebilir mimariye uygun olarak enerji ve doğal kaynakları da verimli bir biçimde kullanmalıdır.

Sürdürülebilir aydınlatma, Aydınlatma Mühendisleri Topluluğu (Illuminating Engineers Society; IES) ve Uluslararası Aydınlatma Tasarımcıları Birliği (International Association of Lighting Designers; IALD) tarafından “görsel çevredeki gereksinimlerin doğal çevreye en az zararla karşılanması” olarak tanımlanmıştır.

En basit ifade ile ise; aydınlatma tasarımının alanda gün ışığından en verimli şekilde, yapay aydınlatma araçları seçiminde ise düşük enerji tüketimi sağlayacak şekilde uygulanmasıdır.

Yapay aydınlatma araçlarında çevre dostu led teknolojisi aydınlatma araçları ve onların kullanım ömürleri tamamlandıktan sonra geri dönüştürülebilir olmasına dikkat edilmesi bu süreçte büyük önem arz etmektedir.

Mevcut yapılarda iyileştirme seçeneklerinde ise ; Mekanın döşeme, duvar, tavan boya renginden, eşyaların yerleşimine ve camların temizliğine kadar bir çok etkene dikkat edilmelidir.

Tüm bunların da ötesin de aydınlatmanın eşyalarla uyumluluğu, iç veya dış tasarımlarla birlikte bir bütünlük sağlaması kullanıcıyı memnun eden etkenlerin başındadır.

Yeni yapılarda sürdürülebilir aydınlatma tasarımı, yapının projelendirme aşamasında belirlenen proseslerle başlar. Bu süreç aydınlatma düzeninin aydınlatma ve enerji performansı ile çevresel etkilerini ve kullanım sonrasında bileşenlerin ömrünü tamamladıktan sonra yok edilmesine kadar geçen süre ile maliyet etkinliğini de içerir.

Ayrıca her anlamda yaşamımıza yön veren ışığın, ışığın görsel ve görsel olmayan etkilerinin vücudumuz üstündeki biyolojik ve psikolojik etkilerinin de en verimli şekilde kullanılması hedeflenir ki insan odaklı aydınlatma tasarımında büyük önem taşır.

Ülkemizde uyulması istenilen, aydınlatma tasarımı uygulamalarına ilişkin standartlar Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) tarafından hazırlanmakta ve yürürlüğe konulmaktadır.

Türkiye 2021 yılından itibaren bu komitenin bir üyesidir.

HEKA Lighting & Design tüm bu teknik prosesler ve tasarımın muazzam cazibesini harmanlayarak tüm dünyada siz değerli müşterilerimizi aydınlatmaya devam etmektedir.

https://www.aydinlatmaciyiz.com/Arama?1&kelime=por%C3%A7ino